Impact
Een zwangerschap heeft een enorme impact op je leven, vooral als je zelf nog een kind bent. Helaas is zwangerschap de harde realiteit voor veel tienermeisjes in Tanzania, zelfs al gebeurt het vaak zonder hun volledige instemming of wens.
22%
van de Tanzaniaanse meisjes tussen de 15 en 19 jaar oud is al vóór haar 18e zwanger of zwanger geweest.
22,5%
van de Tanzaniaanse meisjes tussen de 15 en 19 jaar oud wil anticonceptie gebruiken maar heeft hier geen toegang tot.
50%
van de jaarlijkse 168.690 tienerzwangerschappen is ongewenst en eindigt daardoor vaak in illegale en daarmee onveilige abortussen.
Het verhaal van Esther (15) en baby Sarah
De impact van een tienerzwangerschap
Impact die we maken op het leven van..
Met Nuru Foundation Tanzania doen wij er alles aan om te zorgen dat meisjes zoals Neema, Foibe en Asha niet vroegtijdig zwanger worden.
Neema
Neema (14) wil nog niet uitgehuwelijkt worden en een gezin gaan stichten.
Foibe
Foibe (13) heeft een belangrijk jaar voor de boeg die haar toekomst kan bepalen.
Asha
Naar school kunnen blijven gaan is voor Asha (11) niet vanzelfsprekend.
Hoe wij tienerzwangerschappen voorkomen in Tanzania?
FAQ
Waarom wij doen wat wij doen..
Waarom Tanzania?
Tanzania is één van de acht landen die de komende 30 jaar verantwoordelijk zullen zijn voor meer dan de helft van de wereldwijde bevolkingsgroei. Met een vruchtbaarheids-cijfer van 4,77 kinderen per vrouw en een groeisnelheid van 3% tot 3,5% legt deze snelle toename enorme druk op gezondheidszorg, onderwijs en economie.
Wat zijn de medische gevolgen?
Jonge meisjes lopen een hoger risico op complicaties bij zwangerschap en bevalling, wat wereldwijd een van de belangrijkste doodsoorzaken is in deze leeftijdsgroep. Daarnaast hebben hun baby's vaker een laag geboortegewicht of worden te vroeg geboren. Dit versterkt de vicieuze cirkel van armoede en gezondheidsproblemen.
Waarom tienermeisjes?
Een kind hoort geen kind te krijgen. Op zo’n jonge leeftijd zou niemand moeten kiezen tussen school of moederschap, een onveilige, illegale abortus of een toekomst met armoede en uitsluiting. Een tienerzwangerschap maakt deze cruciale levensfase onnodig zwaar en beperkt de mogelijkheden voor een stabiele en zelfstandige toekomst.
Wat zijn sociale / economische gevolgen?
Meisjes die vroeg bevallen, krijgen gemiddeld meer kinderen. Vaak moeten ze hun opleiding stopzetten, wat hun kansen op werk en financiële zelfstandigheid beperkt. Ze hebben drie keer meer kans om in armoede te leven en zijn vaker afhankelijk van informele, laagbetaalde arbeid. Daarnaast ervaren ze meer sociale uitsluiting en stigma.
Hoe groot is het probleem?
Met een tienerzwangerschapsratio van 22% is 1 op de 5 meisjes onder de 18 in Tanzania zwanger of zwanger geweest. Jaarlijks raken 168.690 meisjes tussen de 15 en 19 jaar zwanger. Armoede, onwetendheid, kindhuwelijken en het lopen van lange afstanden naar school spelen hierbij een grote rol.
Hoe pakken jullie dit probleem aan?
Wij hanteren een holistische aanpak om tienerzwangerschappen in Tanzania te voorkomen, omdat elke situatie uniek is. Een eenzijdige benadering schiet tekort; alleen seksuele voorlichting of anticonceptie aanbieden lost het probleem niet op. We kijken naar de bredere sociale en economische factoren die meisjes kwetsbaar maken.